tisdag 31 december 2013

Bilder från data arkivet Juni 2013

 a
 b
c
a. En nyckelpiga på besök b. En fjäril på markisen c. Ett par änder i sjön.

måndag 30 december 2013

Årskrönika 2013

Januari
Kokosplättar med dadelsalsa. Smaklig måltid! 

Ferbruari
Ett kulturbesök på Waldemarsudde. Helene Schjerfbecks konst fanns att se. Jag har slutat gå till jobbet, är blek och glåmig, känner igen mig på hennes tavlor. Hemmavid får i uppdrag att göra inbjudningskorten till fars 60årskalas och sånghäften och varför inte tipsrundan med 1X2 frågor med. Börjar ta medicin.  

 Mars
 Jag bakade en chokladkaka efter julklappsboken. Det är en maffig chokladkaka med hemgjord chokladmousse emellan och ovanpå Grisslehamns hallon. Farmor på besök.

April
 Brinn, brinn majbrasa. Valborg - 30 April varje år. Sköna Maj välkommen, sjung

Maj
Drivbänkens odling börjar ta sig. Potatis, sallat o sparris på g.

Juni
 Tigerlilja

 Juli
Paris för första gången. Vid Tuillererna syns Pariserhjulet.

 Augusti
En fjäril på besök

September
Det plastväxthus jag fick i present har fått frukt, chilifrukt o paprika, en gurka o aubergine på gång med och kapkrusbär har jag lyckats med. 

Oktober
Nu blommar luktärten. Plastväxthuset ihopplockat till garaget och plasten har jag tagit in för den måste lagas, blåsten har tagit loss sömmarna från det ömtåliga opraktiska plastiga. Men så har jag fått tipset att ha en fiberduk istället över stommen för det andas bättre än plast(fast det bästa vore väl ett riktigt växthus av glas?) 

November
Promenad runt sjön i kvällningen.

December
Det ska föreställa ett hjärta. #julpyssel 

Så var år 2013 slut. Dags att vända blad och gå vidare, vad? Vid förra årskiftet ville jag sluta på diskarjobbet vilket jag ju gjorde... Utarbetad, men jag ville ju göra mitt bästa fast det vart mer än jag klarade av. Så nu till 2014 önskar jag att må bättre, finna ut vad jag är tillräckligt bra på och satsa. 
YOLO - You live only once - Du har ett enda liv så gör nåt av det. Nyårslöfte får bli motionera mera för att kunna njuta mera av den goda maten...

fredag 20 december 2013

Ett viktigt meddelande

Offer ser sig som OBJEKT för andras agerande och förväntar sig därför att ANDRA ska förändra deras eländiga situation. Det kanske viktigaste vi har att lära våra barn och ungdomar är att de själva och bara de bär ansvaret för sina egna LIV och att de i varje situation i livet har ett VAL. 


fredag 6 december 2013

Att effektivisera Svensk sjukvård

Det var en blåsig och regnig dag som jag letade mig fram till den rätta adressen på stadens gata. Då jag kommit på rätt väg så blev jag förvirrad av att de udda numrerna på ena sidan och det jämna inte stämde överens, jag kollade en extra gång på lappen jag hade med mig där det vart ritat en karta, och då jag vänt om syntes porten som väntat på mig. Hur kommer man in undrade jag då i mitt stilla sinne, en man stod plötsligt på insidan och öppnade dörren åt mig. Trapporna vindlade sig uppåt runtom den gamla hissen så jag valde att promenera upp det antalet våningar som behövdes. En dörr stod på glänt och jag klev in och blev ståendes till en man i ett anslutande rum uppmärksammade min förvirrade blick. Har jag kommit rätt? undrade jag och han sade javisst, kom hit in och sätt dig ner. Med jackan av på kroken, väskan ner på golvet, penna o block i hand satt jag sedan ned brevid en kvinna med slöja/sjalett, i rummet befann sig ett tiotal personer förutom och med föreläsaren för dagen. 

   Rita Ehrenfors presenterade sig. Hon har arbetat på Rehab Station Stockholm i 27 år och har startat ett nytt företag som heter Enabling People AB. Det skall bland annat ge hjälp åt att förebygga folks hälsa.
Människovärde nämner hon. Offentligt finansierad verksamhet... Privat i samband med ett marknadsvärde. 8 av 10 är privata, det finns ett överskott vilket gör att det krävs utveckla och effektivisera verksamheter med nya metoder. 
En budgetprocess för en offentligt finansierad verksamhet tar 1,5år. Det är för lång tid, menar Rita. Det görs en jämförelse mellan USA som har 15% vinstdrivande företag gentemot Sveriges 30% vinstdrivande företag. Pengar. De ekonomiska styrmedlen är till exempel ersättning för produktion. Det sätts ett pris på kvalitet, och personal för ersättning för resultat. En höjd livskvalitet och ökad självständighet, (de orden klingar fint i mina öron.) Ehrenfors pratar sedan om en modell med ersättning för resultat. Evidens. Ifall patienten behöver ha mindre hjälp hemma efter till exempel ha fått en benprotes (skulle det gå att spara på kostnader och personal). 
En man ur publiken inflikar att "-En engelsk läkare hinner med 13 benbrott om dagen medan en svensk läkare enbart hinner med 3 benbrott om dagen, vad handlar det om?" (Kvalitet/kvantitet Vem vet?) 
   "- Att sätta in en benprotes är dyrare än att operera knät."
 Huddinge Sjukhus har byggts för några år sedan med en arkitekts tanke på produktionslinjer med ISO-certifiering och kundbegrepp men utan verkliga valfrihetssystem.(Här nånstans tänker jag på George Orwells 1984, Storebror ser dig sådär mekaniskt) Lean - ett belutsbegrepp nämns. En sjuksköterska i publiken känner igen sig. Skall det gå att byta läkare om man så önskar? 
  Utmaningar för den svenska sjukvården är att det finns ett ökat behov, ökade möjligheter(flera val), en patientmakt/patientkraft. Ledarskapet driver innovationer (Den som leder driver innovationer). 
Jag tänker: Japan? Robotvård, är det framtiden pch frågar om detta. Rita känner till att Svenska forskare inom sjukvården samarbetar med Japan och andra länder, för att komma fram till de bästa, mest lämpliga lösningarna en effektivare sjukvård. Japan har visst toaletter som mäter Urin bland annat. Det finns ett behov av innovationer och kompetenser för framtidens hälsa och sjukvård. För läkaren blir frågan vilken pacemaker han skall välja, sedan telemedicin är något som finns att lära mer utav. Mera innovationer finns, tekniken finns men hur kommer den till nytta? undrar föreläsaren Rita Ehrenfors.
  Äe det viktigt med en hög kompetens eller rätt kompetens? Vem har tid att utföra jobbet? Vilken utbildning krävs det för att duka upp instrument inför en operation?   

På vårdcentralerna har läkarsekreterarna försvunnit och läkaren tar betalt själv. Tjänster har försvunnit och den välutbildade personen blir utbränd av för mycket att göra.

(Min reflektion i tysthet är att så verkar det ha blivit för läraren i den svenska skolan med, mer administrativa sysslor och mindre tid för eleven...tänker på Salvador Dalis konstverk Ur led är tiden, då klockan ser ut att smälta som smör.) 

Det bör prioriteras mellan administativa krav, mätning, redovisning och uppföljning. "Sveriges läkare träffar för få patienter om dagen." Är det inom primär eller sluten vård? undrar en distriktsjusköterska. 
Rita vill förbättra IT-systemen och ger ett exempel på detta. 
Andra yrkesgrupper kan ju få ta över arbetsuppgifter för att underlätta det för läkarna. Rita säger optimera arbetsfördelningen mellan olika arbetsgrupper, anpassa bemanningen efter patientströmmarna. (Effektivisera)
  Ett ´rätt´ perspektiv. Börja med att se Vad verksamheten redan har och vad de behöver när det gäller ledarskap, t ex intravenös injektion, att ge omsorg, sedan ett individperspeltiv med vad jag kan göra och vad  jag vill göra? Det här med rätt kompetens behöver inte vara hög kompetens, menar Rita. 

Där vart föreläsningen slut. Jag reste mig och plockade ihop mina pinnaler, klädde på mig och gick raskt nerför trapporna för att gå ut till en regntung sky utanför. Porten slog igen och jag vecklade ut paraplyt och tänkte att det här ska jag nog blogga om...