tisdag 26 januari 2016

Tja, vart är vi nu?

Ifall en översätter David Bowie till svenska blir det inte riktigt samma sak. Men textöversättaren Owe Junsjö gjorde ett bra försök av Life on Mars(1971) som blev Liv på marsAnni Frid Lyngstads album "Frida ensam", 1975 (utan ABBA). Det blir språkförbistring, litet annan text i den svenska versionen, det passar mer den kvinnliga sångerskan - ingenting om en bestselling show utan mera tårar som faller och blicken upp mot skyn mot rymden, en mer berättande text då Bowies egen är mera spridd och osammanhängande saga med samma svåra fråga. "Is there any life on Mars"

Ja, forskarna har nu funnit liv på mars. (Molekyler som lika gärna kan varit moondust som kommit från jorden.)
Higgs Boson har blivit funnen med. Allt mindre bitar i universum blir synliga med bättre teknik. Det är mäkta svårt att föreställa sig hur ett frö blir en planta bara av sol, vatten och syre. Hur kan en människa stå och gå?
För en människa är livet blott 69 år kanske men för en sten är det miljontals år. Träd blir tusen år gamla, svamp mycel ännu äldre. För trollsländan är det en dag i livet att flyga.
Olika liv för olika livsformer. Renarna i Norra Sverige äter ännu lavar som har kvar spår av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Det är 30 år sedan. Ämnen som används i kärnkraft verk, Uran är radioaktivt. Det finns kvar i marken länge, det är ett gammalt ämne taget från urbergen och är livsfarligt att komma i kontakt med. Sverige har också kärnkraftverk men jag hoppas att det inte är länge till. När jag studerat kärnkraftverk och funnit ut att slutförvaring ännu är ett problem.
Alltså soporna från matavfall kan tyckas jobbigt att sortera men de miljon ton som blir av ett kärnkraftverk är direkt miljöfarligt avfall, som fortsätter vara farligt i 100.000år.
 Finland har infört vatten kärnkraftverk, en modern style.  Fjärde generationens kärnkraftverk är mer stabila än det första. För som alla vet har dessa en livslängd på 50 år, sedan slutförvaringen då avfallet som tar väldigt lång tid på sig att bli ofarligt igen.
Tjernobyls, det vill säga Ukrainas närmsta grannländer drabbades värst, Vitryssland fick 70% av avfallet. Sovjet höll Olyckan hemlig in i det sista. Det vart först när det vid Forsmark mättes höga nivåer radioaktivitet och efter en TV sänd presskonferens med Birgitta Dahl som sovjet ett par timmar senare bekände att det var i Ungern som olyckan skett.
Bowie befann sig såpass nära gränsen att han såg ett mörkt moln. Låten "Time will crawl" är
en låt skriven efter Tjernobyl-olyckan.
En hoppas att det inte blir ett nytt Fukushima eller Tjernobyl heller för den delen i Belgien

Tyskarna är oroliga och Holland, då det 40år gamla Tihange1 åter uppstartats..

Stäng ned alla gamla kärnkraftverk och påbörja en miljövänlig elgeneration

det går att få elektricitet via sol, vind och vatten eller bergvärme.

Pig and pug show?? Cheena? Where the FUCK did monday go? Hey Cheena låter precis som Hej, tjena vilket är precis som att säga hej hej. Lyssnar igenom några låtar från albumet Blackstar som släpptes den 8 januari i år.
Den svarta stjärnan på albumets framsida, vad kan den stå för? Jag har sett den på en anarkist i en TV-serie så jag antar att det är det den står för.
Anarki. Eller är det en svart stjärna i rymden, en metafor för något annat? Aladdin Sane var ju A lad insane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar