fredag 16 augusti 2013

Inside doku reflektion


Miljonär lånade miljarder för att kunna köpa saker på låntagarnas bekostnad.
Finansinspektionen som kom för att inspektera möttes av 19 väl pålästa jurister och var finansmannen tillräckligt vass erbjöds han jobb.
Alla på Island drabbade av finanskrisen 2008. Ingen lämnad oberörd på Island.
Avreglering på bankerna i USA. Men banker gick omkull och spararnas pengar försvann. Citigroup stor dåligt lag(med bland andra-Bliley). Investmentbanker vart olagliga sedan den stora depressionen på 1920-talet men det kördes över och lagen ändrades av den yngre generationen.
Regleringarna som koms på efter depressionen som till exmpel skulle ha hållit skeppet flytande togs bort genom avregleringar och skeppet sjönk. Utan regleringar kaos.
Derivatmarknaden hade bankerna kvar och den ville banken ha oreglerad.
Jag hör någonting om att mindre tillsyn är bra. ((Jag håller inte med)).
Skyhöga bonusar fick finans nissarna i USA. Folket på Wall Street chansade, tog stora risker. "The Boys Buys Toys" En Lamborghini, en tjej för kvällen. den stora investmentbanken började spekulera och sålde skitvärdepapper och tjänade massor. Dokumentären fortsätter och det är möjligt att belöningssytemen kan orsaka kris.
Lehman Brothers fick ta konkurs 14 september det året. I Kina drabbades 10 miljoner arbetare, de fattiga amerikanerna förlorade jobb och hus för de kunde inte betala tillbaka på sina lån. Men direktörerna märkte inte av någonting. De hade sina pengar sparade i aktiefonder, de hade sina miljonbonusar. Det är frågan om finanssektorn har för stor makt. En man säger som det är: - USA styrs av Wall Street. Obama har bovarna i dramat i sin ekonomiska stab. Undras om finansjättecheferna vill göra bot för sig eller om de äger för mycket. De har inte blivit åtalade. Obamas reform som han ville ha den gick inte igenom. men EU- parlamentet har åtminstone fixat regulations mot bonusar så snart de kunde efter krisen. "If girls had had the power they would take more care." (inom Citattecken Oprah Winfrey saying)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar