onsdag 12 augusti 2015

Svensk musik

Lustigt att svenska musiker är så bra på engelska. Jocke Berg från Kent vart med och skrev den här låten. Titiyo är som den svenska Sade. Undras om de hört ifrån varandra?  


Den här veckan har jag fastnat tillbaka till 90-talet. Musik a la Infinite Mass. Vad hände med dem? Amir Chamdin, medlem i Infinite Mass blev visst regissör till senast Cornelis filmen som jag inte sett. Är den värd att se? Musikern Cornelis Vreeswijk har jag respekt för och liksom all musikers/ äkta personers liv som filmats så har filmen svårt att bli rättvis till verkligheten, undviker personporträtt filmer för y'know film är fiktion menat att vara hitte på och att få in ett helt liv begränsat till ett tvåtimmars format är stört omöjligt. Fatta hur mycket dötid i livet som klipps bort. Jag gillar en bra story. 

Cornelis Vreeswijk gjorde ett helt album tillägnat Fredmans Epistlar av Bellman, Märk hur vår skugga sjöng han 1977 och Imperiet kom med sin version 1988 av densamme låt. Cornelis, Trubaduren blev skådespelare i Rännstensungar, film från 1974. 

Är då är då inte sveriges trubadur Carl Michael Bellman (1740-1794) ?

Ett minne:
Såg musikalen Life of Bellman 2009, cyklade till Ulriksdals slottspark då. Det var en varm dag då solen sken. Jag kunde sjunga med i Käraste bröder och systrar eftersom det är en studentsång på Universitet som fanns med i Nationskörens sånghäfte då jag vart med där. En annan Bellman låt som satt sig i huvudet är Bort Allt vad oro gör. Båda dryckesvisor. 
  
 CM Bellman vart en vistrubadur samtida med WA Mozart, så pass att när Mozart dog skrev Bellman en sorgesång till den bortgångne. Aktuellt musik skriveri då, Bellman liksom en reflekterande människa med ett djup eller bara en levnadsglad en. Hans texter välkomnar alla sorters människor som trivs att vara ute och ta sig ett glas och i ruset ta sig något mer än så. Ibland blev det något liknande texter men så skrev han ett tusental den godmodige trubaduren. Samtida män skrattade åt Bellmans fräcka texter. Den 4:e februari i år vart Bellmans 275:e födelseårs dag. Vilket jubileum. Var det ett jubileum? Njae jag vart på konstskola i träverkstaden helt upptagen med att höra om dagens politiska läge. SD, FI, avgående talkshowhost, USA, drömmerier. Varje studentkör med Bellman i repertoaren kan ju sjunga av hjärtats lust, men det är en viss samhällsklass förunnat, de som går på så kallat Spex och Gille, är med på bal och i ordnar. Det finns något för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar